Spelregels

Tenniskids is hét KNLTB-tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids. Als kinderen beginnen met tennissen doorlopen ze verschillende fases: rood, oranje, groen, geel. Hieronder geven we per fase uitleg over de opzet en spelregels. 

 

Rood 

In deze eerste fase maken kinderen t/m 9 jaar kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in Rood en/of Oranje willen spelen. 

 • Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. 
 • Er wordt gespeeld met een rode ‘Stage 3’ bal (hele zachte bal) op een minibaan (6×12 m). 
 • De kinderen spelen korte partijtjes tot 7 punten (geen games). 7-6 is dus einde partij. 
 • Serveren gaat om de beurt, dit mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit). Als de eerste poging fout gaat, mag er nog een keer worden geserveerd. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn. 
 • Er worden in de rode competitie geen standen bijgehouden, wel vindt er een deelnameregistratie plaats. 
 • Het racket is tussen de 43 en 56 cm.  

Oranje 

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen zijn ongeveer 8 t/m 11 jaar, met een uitloop van 2 jaar jonger of ouder, indien dit beter bij het niveau van het kind past. Ze leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer qua speelduur. 

 • Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). De dubbels spelen in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. 
 • Er wordt gespeeld met een oranje ‘Stage 2’ bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). 
 • Vanaf 2018 spelen kinderen om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak).  
 • Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. 
 • Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een tweede servicebeurt als de eerste poging fout gaat. Bij een oneven gamestand wordt er gewisseld van speelhelft. 
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. 

Groen 

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn ongeveer 10 t/m 12 jaar, met een uitloop van 2 jaar jonger of ouder, indien dit beter bij het niveau van het kind past. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. 

 • De groene competitie wordt gespeeld op een ‘hele baan’. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails.  
 • Er wordt gespeeld met een groene ‘Stage 1’ bal die geschikt is voor tennis op een hele baan. 
 • Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast in de Groene competitie.  
 • Gespeeld wordt met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is. 
 • Bij de groene competitie worden de uitslagen ingevuld op een echt wedstrijdformulier en ingevoerd op de KNLTB Tenniskids website. Voor de Groene competitie is de Tenniskids app beschikbaar. Hier kun je de uitslagen van jouw team vinden.  

Geel 

Na de groene fase stromen de kinderen door naar geel, dit is voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 11-17 jaar, met een uitloop van 2 jaar jonger, indien dit beter bij het niveau van het kind past. Hierbij spelen de kinderen op een hele baan, met ‘normale’ gele ballen en gelden dezelfde spelregels als bij volwassenen. Vanaf 18 jaar vallen kinderen onder de senioren.