nieuws

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is er weer! Om iedereen zo goed mogelijk te beschermen informeren we over de aanwezigheid van de rups en zijn de eiken op het park voorzien van een rood/wit lint. Ook zijn er in het najaar mezen nestkastjes opgehangen aangezien deze vogels de harige rups opeten en aan hun jongen voeren. Binnenkort worden de nesten van de eikenprocessierups professioneel verwijderd.

1. Blijf uit de buurt van de gemarkeerde bomen

De eikenprocessierups verspreidt microscopisch kleine brandharen die bij mensen tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Nadat iemand in contact is geweest met deze haartjes kunnen er huiduitslag, oogklachten en irritatie aan neus, keel en luchtwegen ontstaan. De ernst van de klachten zal per persoon verschillen. In de maanden juni en juli zal de overlast het grootst zijn. De komende tijd waaien door onweersbuien en wind rupsen, nesten en vervellingshuidjes mogelijk uit de bomen.
Voor meer informatie ga naar www.processierups.nu

2. Wat te doen bij klachten

• Wrijf of krab niet bij jeuk
• Spoel de huid en ogen goed met water
• Verwijder de brandhaartjes met behulp van breed plakband
• Breng een jeukstillende crème of koelzalf aan
• Was de kleding op 60 graden met een dubbele dosis wasmiddelen
Voor meer informatie raadpleeg www.thuisarts.nl

Bij aanhoudende klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.